Buma blijft uit je zak

Buma/Stemra is terug gekomen op het besluit om (particuliere) bloggers te laten betalen voor embedded video’s. Toch zijn er nog steeds vragen.

Na de enorme commotie op internet is Buma/Stemra deels teruggekomen op hun Fair Play-verhaal. Wanneer een blog niet bedrijfsmatig is, hoeft er niet betaald te worden voor het embedden van video’s. Als een blog dus wel bedrijfsmatig is, worden dezelfde tarieven gebruikt.

Het persbericht luidt dat Buma de internetgebruikers tegemoet komt. Citaat:

‘Buma/Stemra heeft na overleg binnen haar brancheorganisatie, VOICE, besloten om het tarief voor niet-bedrijfsmatig gebruik van muziek in embedded files niet ten uitvoer te brengen (zoals particuliere profielen op sociale netwerken).’

Maaarrr…

‘Buma / Stemra blijft van mening dat er een vergoeding dient te zijn voor auteurs en componisten van muziek voor het gebruik van hun werk, ook op het internet. Om tot een dergelijke vergoeding te komen gaat Buma / Stemra in overleg met betrokken partijen.’

Kortom de zaak is verre van afgesloten. De ‘tegemoetkoming’ van Buma/Stemra roept namelijk ook een aantal vragen op. Bijvoorbeeld de vraag wanneer een blog bedrijfsmatig is? En de blijvende vraag of het uberhaupt  juridisch/moreel wel kan om geld te vragen voor het embedden van video’s.

We blijven de zaak volgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *