Buma op je dak en in je zak

Buma/Stemra: gekke jongens en meisjes met een gedachtegoed uit het stenen tijdperk.

Buma/Stemra, volgens de website ‘de belangenbehartiger van muziekauteurs (componisten, tekstdichters) in Nederland.’, heeft een nieuw stokpaardje. Bloggers, hoe groot/klein, amateuristisch/commercieel etc, moeten vanaf 1 januari 2010 betalen voor het embedden van video’s op hun weblog. Op alle video’s? Nee, alleen op video’s waar muziek in afgespeeld wordt van artiesten waarvan Buma/Stemra de belangen behartigd. Dit valt onder het motto ‘Fair Play’. (lees de brochure hier)

Dit is de praktijk: Buma/Stemra heeft vastgesteld dat een gebruiker voor iedere 6 embedded files de rechthebbenden 130 euro schuldig is. Per 30 embedded files moet 650 euro worden afgerekend. Dat geldt niet alleen voor commerciële sites, maar ook voor persoonlijke blogs zonder inkomsten. Een absurd hoog bedrag voor het delen van muziek. En waar het op internet ook al weer om….delen dus. Kortom een gedachtegoed dat lijkt af te stammen uit het stenen tijdperk. Ook uit politiek Den Haag klinkt een kritische noot, de SP noemt het slecht voor de muzikant en Groenlinks spreekt van onzinnigheid. Ook het CDA schuwt kritische vragen niet.

Gisteren was de officiele persbijeenkomst van Buma, dat die niet zo soepel liep zie je in het filmpje van GeenStijl’s Rutger. Wat de (soms briljante) jongens van Geenstijl ook uitvonden, is dat het personeel van Buma zich ook een slag in de rondte embed op Hyves. Zoals hier en hier. Hulde aan Geenstijl. Verder kwam ik ook nog deze video tegen van Bert Brussen, een van mijn favoriete twitterraars.

Gelukkig leeft het internet en is het een stuk creatiever dan de jongens en meisjes van Buma/Stemra. Zo zijn de eerste blockers al online, deze blockers weren de ‘spoorzoeker’ van Buma/Stemra. Gebruik je WordPress, installeer dan de plug-in van collega-blogger Coen Jacobs.

Tot slot embed ik nog even een video; buma in me zak van de Jeugd van Tegenwoordig. Vanaf 1-1-2010 kost deze embed dus 20,-.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *