De krant verdwijnt in 2027

aldus deze infographic. De Nederlandse krant heeft nog 17 jaar. Een huishoudelijke mening met impact. Dat digitalisering het papier ooit eens en voor altijd overbodig maakt geloof ik, het tempo waarin dat volgens sommige gaat lijkt mij vaak wat overdreven. De infographic die je onderaan deze post ziet is een visualisatie van de visie van futurist Ross Dawson. Volgens Dawson is het in 2040 wereldwijd afgelopen met de krant, in Nederland is dat moment 13 jaar eerder. Nog 17 jaar krant dus, zo gek klinkt dat niet.

Dawson heeft om tot deze conclusie te komen een aantal ‘key factors’ in  zijn denkwerk laten meewegen. Denk hierbij aan de teruglopende kosten van het produceren van mobiele hardware als tablets, smartphones en E-readers en de daaraan gerelateerde ontwikkelingen van digitaal papier en trends in advertising, maar ook de technologische en economische ontwikkelingen waarvan een land afhankelijk is. Niet onbelangrijk zijn ook de journalistieke factoren als de kosten van het productie- en distributieproces die lager moeten worden, maar ook de verschuiving naar andere vormen van verslaggeving. Meer over de factoren lees je op het blog van Dawson.

Dawson heeft de kranten dus een deadline gegeven. De inventarisatie van relevante factoren is volgens mij een aardige opsomming van vele ontwikkelingen die allemaal samenhangen met het lot van de krant. 2017 lijkt dus een realistisch scenario.

Groter? Hier.

One comment on “De krant verdwijnt in 2027

  1. Pingback: Anonymous

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *