DON’T BUBBLE US

Gepersonaliseerde zoekresultaten maken je dom! Althans beperken je horizon, DuckDuckGo biedt een uitweg.

Zoeken doen wij Nederlanders vooral met Google, zo’n 96% van onze zoekopdrachten zelfs. Google weet en vindt alles en laat sinds een aantal jaar steeds verder gepersonaliseerde zoekresultaten zien. Dat is leuk dat gepersonaliseerde, maar er zit een keerzijde aan. Je klikt op wat je enigszins bekend voor komt en je klikt op waar je het mee eens bent, op basis van deze data laat Google resultaten zien. Als gevolg hiervan krijg je steeds maar ‘meer van hetzelfde’. Dit geldt natuurlijk niet voor alle zoekopdrachten, maar wel voor een hoop.

De kans dat jij dus met compleet nieuwe perspectieven en websites etc. in aanmerking komt via Google wordt per zoekopdracht eigenlijk kleiner: er wordt gefilterde informatie voorgeschoteld. Dit fenomeen staat bekend als de “Filter Bubble”. Recent schreef Eli Pariser hier een boek over dat ik iedereen kan aanraden om deze zomer in de reistas te stoppen.

Gelukkig zijn er genoeg alternatieven voor Google. Een van die alternatieven is DuckDuckGo. Een zoekmachine die dingen anders aanpakt dan Google op het gebied van zoekresultaten, maar bijvoorbeeld ook op het gebied van privacy en tracking. Als slimme marketingtruuk laten zij het Filter Bubble-verhaal in afbeeldingen zien. Een echte MUST om even doorheen te scrollen.

Bekijk hun verhaal op dontbubble.us en bekijk hieronder de TEDtalk van Eli Pariser over de Filter Bubble.

Leave a Reply