Immersed in Informatie: Google’s Glass project

Technologie breekt door het glas. Media are a extension of men anyone?

Op Google+ (waar anders?!) heeft Google het laatste speeltje uit het Google X lab getoond: Project Glass. Een bril die geen bril is (want geen duidelijke glazen), maar wel digitale informatie ontsluit op basis van de fysieke ruimte. Hoe dat werkt zie je in de demovideo.

Mijn eerste reactie is: HEBBBEN! Mijn tweede reactie is: we zitten in een overgang. De manier waarop we omgaan met informatie verandert constant, maar heeft een zeer nadrukkelijke richting ingezet. Sommige noemen het een Post-Pc tijdperk, omdat we informatie niet langer tot ons nemen via de PC, maar bijvoorbeeld via phones en tablets. Ik zeg dat dit Post-Pc een exponent is van een bredere cultureel-technologische verschuiving omtrent de interactie tussen mensen en technologie.

De onderliggende ontwikkeling is wat mij betreft belangrijker. De technologie verdwijnt, het medium verdwijnt: we breken juist door het glas (als metafoor voor een technologie als medium). Zie hiervoor parallele technologische stromingen als de Kinect, Siri en technologie die op basis van ‘brainwaves’ acteert. We hebben geen fysieke input (een controller, toetsenbord of smartphone) meer nodig om te acteren in een systeem of om te gaan met informatie. Media en technologie worden, meer dan ooit, een verlengstuk van de menselijke zintuigen. McLuhan beschreef dit al in de jaren zestig, het werd echter nog nooit zo expliciet, met het Glass Project als recente aanleiding, als vandaag de dag.

Mijn collega’s Sander en Jaap beschrijven min of meer hetzelfde. Wanneer we dit kunnen verwachten is nog niet duidelijk; NYT zegt snel, Wired zegt minder snel. En wat als Microsoft ermee aan de haal gaat? (Parodie-video)

Update:
Kritiek vanuit de technologische haalbaarheid van wat Google laat zien op Wired, een iets positiever toekomstbeeld op MITs Technology Review en een kritisch betoog (en lezenswaardig) vanuit het ‘Google is evil-aspect’ van Joe Stracci.

 

Leave a Reply