In de HOT100 van Virtueel Platform en PICNIC

Afgelopen maandag was ik te gast op PICNIC 2012 als onderdeel van de HOT100: een lijst met de afstudeerders met de meeste potentie van het afgelopen jaar. Een hele eer dacht ik zo. Er hoort ook een kek boekje bij dat je hier kan downloaden. Mijn profiel klopt niet helemaal, de tags van mij en Thomas Boeschoten zijn omgedraaid, maar dat mag de pret niet drukken. 

Maar hoe kwam ik nou op de lijst? Dat beschrijft de website van Virtueel Platform als volgt:

Virtueel Platform vraagt alle Nederlandse onderwijsinstellingen met een relevant curriculum op het gebied van e-cultuur om hun drie interessantste afstudeerders te nomineren voor de HOT100. De nominaties worden niet alleen gebaseerd op eindexamenwerk, maar ook op een algehele verwachting dat de genomineerden in de toekomst nog wel eens relevante e-dingen zouden kunnen gaan doen.

Virtueel Platform volgt in principe deze nominaties, maar licht de lijstjes natuurlijk wel goed door, waarbij er nog enkele kandidaten afvallen. Ieder die dan over is, is een van de HOT100 (en daarom zijn het er ook nooit honderd).

Op ons programma stonden twee (beste matige) talks om de dag te openen. Daarna werd het een stuk interessanter. De HOT100 presenteerde hun werk aan elkaar en daar was ik bij vlagen erg van onder de indruk. Het programma werd afgesloten met een sessie met (in mijn geval) de mannen van het geweldige programma Nederland van Boven. In deze sessie heb ik vooral gepleit voor het zoveel mogelijk openbaar maken van de datasets die ze gebruiken en zo een community op te bouwen die kan bijdragen aan data storytelling. Natuurlijk heeft men te maken met restricties, maar waar het kan lijkt mij dit zeker een must voor de programmamakers.

Check het boekje en de HOT100 in de embedded versie hier beneden:

Leave a Reply