Kunstzinnig protest PanoptICONS vraagt aandacht voor privacy op straat

PanoptICON is een kunstzinnig protest tegen alomtegenwoordige CCTV. Fight the power!

De burger anno 2010 is er aan gewend, overal op straat hangen camera’s die alles registreren. Onder het mom van ‘het is voor uw veiligheid’  is er opvallend weinig weerstand tegen deze manier van ordehandhaving. Dat geldt niet voor Thomas voor ‘t Hekke en Bas van Oerle. Onder de noemer Helden kwamen zij met het project panoptICONS . Ze bedachten cameravogels, half vogel / half camera, en plaatsen ze in Utrecht.

Het is een protest tegen de camera’s die het straatbeeld vullen. “Men let niet meer op deze constante inbreuk op de privacy en blijftzich daardoor toch even onveilig op straat voelen. De reactie op dit gevoel van onveiligheid is vaak het plaatsen van nog meer camera’s. Zo verspreid de surveillancecamera zich als een plaag door de moderne stad, een plaag die zich voedt met onze privacy.”, aldus de makers.

De naam is een toespeling op een oude manier van gevangenissen bouwen, het panopticum. Deze gevangenissen hadden een bewakerstoren in het midden staan, de cellen rondom voorzien van glazen deuren. Bewakers konden dus constant de gevangenen in de gaten houden. Het woord betekent dan ook in het Latijn alziend.

De helden hebben nog een aantal pic’s op hun website staan. Bekijk de cameravogels live in actie in onderstaande video. Hulde voor het project.

One comment on “Kunstzinnig protest PanoptICONS vraagt aandacht voor privacy op straat

  1. Pingback: Anonymous

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *