Sherry Turkle: Van Conversation naar Connection

Communicatie veranderd en niet altijd positief. Ondanks alle communicatiemedia blijven we samen alleen.Gisterenmiddag gaf Sherry Turkle, sociologist en Professor  Social Studies of Science and Technology aan MIT, een masterclass voor het Nexus-instituut in de aula van de Universiteit van Tilburg. Turkle’s onderzoek focused zich op de psychologie van de relatie tussen mens en technologie en met name op digitale communicatie en verslaving. Gistermiddag ging het vooral om haar laatste publicatie Alone Together. In dit blog de kern van haar verhaal.

Verschuiving in communicatie
Volgens Turkle kenmerkt onze huidige cultuur zich door een meer intieme relatie tussen mens en technologie. Een voorbeeld hiervan is de smartphone waardoor we constant in connectie staan met het web en elkaar. Waar Turkle in het begin van de jaren negentig nog uiterst optimistisch tegenover het fysieke/digitale speelveld stond, heeft dat plaatsgemaakt voor verontrusting. De reden hiervoor is de door Turkle waargenomen verschuiving in communicatie: van conversatie naar connectie. Het constante geping, gefacebook en getwitter is een vorm van connectie met anderen, maar niet van conversatie.

Hide & Perform
Deze verschuiving heeft een aantal gevolgen. Een daarvan is dat technologie steeds meer de architectuur vormt voor onze intimiteit. Intimiteit op afstand, want volgens Turkle zitten huidige generaties niet te wachten op face-to-face communicatie, maar pingen ze elkaar liever. Volgens Turkle leidt deze verschuiving tot het gedrag ‘hide & perform’, men kan zich verstoppen in digitale communicatie door gewoon niet meer te reageren en we acteren altijd en overal als onze ‘beste zelf’. Een ander gevolg is dat we in een cultuur vol afleiding en verwarring zijn terechtgekomen; tijdens echte conversaties zijn er constant afleidingen van inkomende smsjes en mail. Een belangrijk gewin voor deze generaties is dat men controle heeft over communicatie, het verlies is dat we de illusie van vriendschap scheppen door digitaal contact.

We hoeven dankzij e-messasing nooit meer alleen te zijn, maar we zijn eenzamer dan ooit te voren. Bijvoorbeeld door de onmiddellijkheid van iets als pingen, twee mintuten geen reactie en we voelen ons eenzaam. We zijn samen alleen. Gelukkig is het toekomstbeeld van Turkle niet uisluitend negatief. Volgens Turkle staat het internet nog altijd in de kinderschoenen en komen de belangrijke thema’s als privacy en informatievrijheid nu pas naar voren. Het is  volgens Turkle tijd voor correcties aan het medium dat onze communicatie zo vormt.

Ik hoor je denken: ‘Is daar geen TED-talk van?’. Natuurlijk wel.

Leave a Reply